SGK Rapor Parası (İş Göremezlik Ödeneği) Sorgulama, SGK istirahat parası sorgulama, SGK rapor ücreti ve SGK hastalık parası öğrenme. olarak sorgulanan geçici iş göremezlik ödemesi; çalışanlara yalnızca belirli şartları sağlamaları halinde yapılıyor.
SGK RAPOR PARASI SORGULAMA e-DEVLET
Geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanmak isteyen sigortalı çalışana ücreti; işvereni tarafından değil, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından veriliyor. Böylece çalışanın raporlu olduğu dönemlerde gelir kaybını önleyebilmek ve mağduriyetleri giderebilmek amaçlanıyor. SGK Rapor Parası Sorgulama
SGK 4/A İşçi Rapor Parası, SGK 4/B Bağ-Kur Rapor Parası, e-Devlet Rapor Parası Sorgulama 2022. İstirahat raporu paran yatmış mı hemen öğren.
4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görmek için e-devlet şifresiyle www.turkiye.gov.tr adresinden giriş yapmanız gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumunda cep telefonu kaydı olanlara bazı projeler kapsamında SMS ile ücretsiz bilgilendirme yapılmaktadır. SGK Cep Telefonu Bilgisi Beyan hizmetini kullanarak, Kurumun ücretsiz SMS hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız cep telefonunuzu kaydedebilirsiniz. Eğer kayıtlı cep telefonunuz varsa numaranızı güncelleyebilir veya silebilirsiniz.
İş Görmezlik Ödemesi/Rapor Parası Nedir?
İş görmezlik ödemesi; sigortalı çalışanların hastalanmaları, iş kazası geçirmeleri ya da meslek hastalığına yakalanmaları durumunda SGK tarafından mağdur olmasını önlemek maksadıyla çalışana yapılan ödeme anlamına geliyor.
Ancak çalışanın SGK tarafından bu ödemeyi alabilmesi için hasta olduğunu kanıtlayacak bir rapor sunabilmesi gerekiyor. Çalışan; raporlu olduğu süre zarfında işvereninden maaş ödemesi almıyor.
Bu süreç boyunca çalışana rapor parası ödeme işlemi SGK tarafından yapılıyor.
İş Görmezlik Ödemesi Nasıl Alınır?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 3 farklı geçici iş göremezlik ödeneği bulunuyor. Bunlardan bir tanesinde sigortalı çalışan, işyerinde bir kaza geçirirse ya da işiyle ilgili bir meslek hastalığından dolayı rapor alırsa SGK tarafından rapor ücreti alma hakkına sahip oluyor.
Bunun yanı sıra çalışan, hastalığından ya da herhangi bir rahatsızlığından ötürü rapor aldıysa rapor tarihinden önceki 90 günde SGK priminin ödenmiş olması şartıyla rapor parası alabiliyor.
Aynı zamanda sigortalı kadın çalışanların da doğum yapmaları halinde doğumdan önceki 8 haftada ve doğumdan sonraki 8 haftada doğum parası olarak rapor parası alma hakları bulunuyor.
Çoğul hamileliklerde ise bu süre doğum öncesindeki 10 hafta oluyor.