Parkinsona Medipol’de Beyin Pili İle Çözüm Geliyor
Medipol Mega Hastanesi internet adresinde yer verdiği habere göre;
Beyin Pili ile Parkinson Tedavisinde Yüksek Başarı
Parkinson halk arasında ‘titreme hastalığı’ olarak bilinmekte ve ilerleyen yaşla birlikte kendini göstermektedir. Parkinson hastalığı yavaş yavaş ilerlediğinden ilk evrede anlaşılması zordur. Fakat bir süre sonra belirtiler artar ve hastalık kendini göstermeye başlar. Yapılan araştırmalar, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin hasar görmesi sonucu hastalığın ortaya çıktığını ortaya koymuştur. Her birey bu hastalığa yakalanabileceği gibi bazı araştırmalar 50 yaş üstü erkeklerde Parkinson görülme ihtimalinin daha fazla olduğunu tespit etmiştir.
Parkinson belirtileri; ilk belirti olarak genellikle vücudun bir tarafında, kaslar serbest haldeyken görülen titremedir. Titreme çoğu zaman hasta ayaktayken kollarının iki yana sallandığı zamanlarda, kollarını koltuk kenarlarına koyduğu ya da kucağında birleştirdiği durumlarda daha sık görülür. Parkinson hastalığına sahip fakat belirti olarak titreme göstermeyen bazı hastalar da vardır. Bu tip hastalarda ilk belirtiler ağır hareket etme, katılık ve katı yüz ifadeleri üzerinden kendini gösterebilir.
Titreme, hastalığın ilerleyen evrelerinde hareketlerde yavaşlık, donukluk, kısa adımlarla yürüme, öne eğik bir şekilde yürüme, duruş ve denge bozuklukları, kaslarda sertleşme gibi günlük yaşantıyı derinden etkileyen şekillerde artarak devam eder. Öyle ki Parkinson hastalığının ilerleyen evrelerinde titremenin şiddetinden hasta en ufak objeyi tutamaz hale gelebilir ya da denge bozuklukları ani düşmelere sebep olabilir. Bu da hastanın güvenliği için devamlı göz önünde bulunmasını gerektirebilir. Tüm bu belirtilerin dışında ağızdan salya akması da sık gözlenen bir bulgudur. Sebebi belirsiz bir şekilde tükürük salgısının artması bu duruma sebep olmaktadır.
Parkinson çok yavaş ilerleyen bir rahatsızlık olduğundan dolayı belirtiler ilk zamanlarda kendini pek fazla göstermez. Fakat Parkinson’da erken tanı ve tedaviyle daha iyi sonuçlar alındığı da bilinmektedir.
Beyin Pili Nedir?
Beyin Pili; elektriksel bir eylemle beyinde Parkinson’a sebep olan bölgenin uyarılmasını ve yeniden aktivite olmasını sağlayabilen cihazdır. Beyin Pili göğüste köprücük kemiği altında konumlandırılır ve cilt altına yerleştirilir. Dışarıdan görülmez, dikkat çekmez. Hastanın durumuna göre kişiye özel ayarlanabilir, programlanabilir, geliştirilebilir, gerektiği takdirde sorunsuzca çıkarılabilir şekilde tasarlanmıştır.
Parkinson Beyin Pili tedavisi; kaslarda katılık, titreme nöbetleri, hareketlerde güçsüzlük, kasların istemsiz olarak kasılmasını engellemek amacıyla uygulanıyor. Beyindeki özel bölgelere yüksek teknoloji ile yerleştirilen elektrodlar ile bozulmuş olan beyin hücrelerin elektriksel aktivitesinin düzenlenmesi ve hastanın normal bir hayat sürmesi amaçlanıyor.
Beyin Pili ameliyat öncesi hastalar günlük yaşantısında basit işlerde dahi desteğe ihtiyaç duyarken Beyin Pili ameliyatı sonrasında desteğe ihtiyaç duymadan günlük işlerini yapabilir duruma geliyor, hastaların önemli bir kısmının mesleklerini tekrar icra edecek derecede yaşam kaliteleri yükseliyor.
Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılıyor? Hastalığın kesin teşhisi ve ameliyata uygunluğuna karar verildikten sonra müdahale için hastanın başına bir çerçeve geçiriliyor ve bu çerçeve sayesinde beyinde işlem yapılacak bölgenin koordinatları belirleniyor. Hastayla sohbet halinde devam ederken lokal anesteziyle küçük bir delikle beyne ulaşılıyor ve elektrotlar beyin içerisine yerleştiriliyor. Sonra hastanın başındaki çerçeve çıkarılıyor ve beyindeki süreç tamamlanıyor. Daha sonra anestezi ile hasta uyutuluyor ve batarya göğüs üzerinde cilt altına yerleştirilerek aradaki bağlantı tamamlanıyor. Böylelikle müdahale sonuca ulaşmış oluyor.
Beyin Pili ameliyatı sonrası 2-3 haftalık süreçte pil optimizasyonu yapılarak hastalar gelebilecekleri en iyi ideal noktaya geliyor. Daha sonra yılda 3-4 sefer kontrol amaçlı hasta muayene ediliyor.
Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?
Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?
Hastalığın kesin teşhisi ve ameliyata uygunluğuna karar verildikten sonra müdahale için hastanın başına bir çerçeve geçiriliyor ve bu çerçeve sayesinde beyinde işlem yapılacak bölgenin koordinatları belirleniyor. Hastayla sohbet halinde devam ederken lokal anesteziyle küçük bir delikle beyne ulaşılıyor ve elektrotlar beyin içerisine yerleştiriliyor. Sonra hastanın başındaki çerçeve çıkarılıyor ve beyindeki süreç tamamlanıyor. Daha sonra anestezi ile hasta uyutuluyor ve batarya göğüs üzerinde cilt altına yerleştirilerek aradaki bağlantı tamamlanıyor. Böylelikle müdahale sonuca ulaşmış oluyor.
Son yorumlar