Geçmeyen Baş Ağrılarının Tedavisi Artık Mümkün!

Geçmeyen Baş Ağrılarının Tedavisi Artık Mümkün!

Hastanenin resmi web sitesindeki röportajda;

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Derya ULUDÜZ ile geçmeyen baş ağrılarının sebeplerini ve yeni tedavi yöntemlerini konuştuk.

1)Baş ağrısı polikliniğine kimler başvurabilir?

Günlük yaşantılarını etkileyecek ölçüde baş, boyun, sırt ağrıları olan ve aldıkları tedavilerden bir türlü fayda görmediğini belirten hastalar başvurabilir.

2)Tedavi yöntemleriniz nelerdir?

Çevremizde en sık rastladığımız rahatsızlıklardan bir tanesi baş ağrısıdır.
Baş ağrısı, vücudun verdiği bir alarmdır. Öncelikle hastaların eşlik eden diğer hastalıklarını sorgulamak gereklidir. Çünkü mevcut bir baş ağrınız var ise beraberinde bilmediğiniz farklı hastalıklarınız olabilir. Bu hastalıklarda baş ağrınızı tetikliyor olabilir. Bunu sorgulamadığınız da ne kadar baş ağrısı tedavisi verirseniz verin hastanın şikâyetleri geçmiyor. Biz polikliniğimizde işe bütün beyin damarlarını kontrol etmekle başlıyoruz. Ayrıca baş ağrısından hemen önce gözde ışık çakmaları, bulanık görme, uyuşma şikâyetleri olan migrenin bir alt tipi olan auralı migren hastalarında yansılanım eşliğinde emboli testi yaparak kalp hastalıkları ile bir bağlantısı olup olmadığını saptıyoruz. Guatr ve kansızlık gibi diğer hastalıkların da baş ağrısını tetikleme ihtimallerini kontrol ediyoruz. Basit bir baş ağrısı ilacı vermektense nedeni ortaya çıkararak baş ağrılarını tedavi ediyoruz. Bu tedavilerin içinde girişimsel yöntemler dediğimiz tedaviler de mevcut.

3)Bize biraz girişimsel tedavilerden bahseder misiniz?

Girişimsel tedavilerden biraz bahsetmek gerekirse bunların içinde Botulinum Toksin (botox) uygulamalarımız ve ağrıya neden olan sinirlerin ağrı uyarılarının ortadan kaldırılması dediğimiz sinir blokajı tedavilerimiz mevcut.

Botulinum Toksin uygulamaları ön planda migren olgularında 3-6 ay aralıklarla uygulanmaktadır. Sinir blokajlarında  ise, ağrıya yol açan sinir her hasta için belirlenerek farklı aralıklarla yine ultrason eşliğinde direk sinir tespit edilerek enjeksiyonlar yapılmaktadır. Bu işlemler deneyimli ve konuya hâkim hekimler tarafından yapıldığında oldukça güvenilir ve başarılı tedavi yöntemleridir.

4)Hastalar baş ağrısı polikliniğine ne kadar sıklıkla gelmelidirler?

Hasta polikliniğimize başvurduğunda, ayrıntılı baş ağrısı hikayesi ve eşlik eden diğer hastalıkları belirlendikten sonra gerekli durumlarda hastadan ayrıntılı tetkikler istemekteyiz. Tetkiklerin ardından baş ağrısı için tedavisine başladığımız hastanın ilk kontrolünü 6 hafta sonra gerçekleştiriyoruz. Sonrasında 3-6 aylık periyotlarla polikliniğimize kontrole gelmesini öneriyoruz.

5)Bu tedaviler gerçekten başarılı oluyor mu?

Kesinlikle başarılı oluyor. Özellikle hiçbir tedaviye yanıt vermeyen hastalarda bu tedaviler gerçekten işe yarıyor. Sıklıkla hastalarımız baş ağrılarının tama yakının düzeldiğini söylüyorlar.

6)Son olarak sayın hocam hastalar size nasıl ulaşabilir?

Kliniğimizde her Perşembe baş ağrısı polikliniği yapılmaktadır. Nöroloji anabilim dalı polikliniğinde görevli olan personelimiz tarafından ,baş ağrısı polikliniği için randevu alabilirler veya Salı günleri yapmış olduğum poliklinik için sitemizde bulunan online randevu sisteminden randevu alabilirler.

Son olarak şunu söylemek isterim ki baş ağrısı bir kader değildir. Deneyimli hekimler tarafından doğru tedavilerle kontrol altına alınabilir.

Röportaj: Ceylan ÇAKMAK

(Visited 99 times, 1 visits today)