Evde Covid-19 Takibi ve Yapılması Gerekenler

Evde Covid-19 Takibi ve Yapılması Gerekenler

Covid-19 hastası olun veya olmayın ülkemizde vakaların hızla artmış olması nedeniyle kendinizi evde takip edebilir, bulaştırma riskini en aza indirebilir, hasta değil iseniz yaşadığınız semptomlar ile önceden tedbirlerinizi alarak ciddi sıkıntılar yaşamanızı engelleyebilirsiniz.

Hastanın sosyal endikasyonu (evde oda sayının az olduğu ve kişi sayısının çok olduğu uygunsuz ev koşulları, hastanın izolasyon kurallarına uyum sorununun düşünülmesi, evde yaşayan > 65 yaş ve/veya COVID-19’un ağır seyretmesine neden olabilecek risk faktörü olan birey varlığı, vb.) var ise hekim kararı ile hastanede takip edilebilir.

Hastaneye yatış gerekmediği düşünülen;

  • 50 yaş altı olan,
  • kliniği hafif ve
  • COVID-19’un ağır seyretmesine neden olabilecek risk faktörü olmayan (hipertansiyon, diyabet, kronik akciğer hastalığı, kronik kalp hastalığı, kronik böbrek yetmezliği veya bağışıklık yetmezliği vb.), kötü prognostik faktörlerden (kan lenfosit sayısı <800/μl, serum CRP > 10 x Normal değerin üst sınırı , ferritin >500ng/ml, D-Dimer >1000 ng/ml) herhangi birisi bulunmayan olası/kesin COVID-19 vakaları semptomlar düzelene kadar uygun tedavi başlanarak evde takip edilir.

Hastaya COVID-19 için kullanacağı ilaçları verilir.

Hastanın HSYS’deki Vaka Durumu “Taburcu, Evde İzlem” olarak güncellenir.

Hastaların izolasyon süreleri boyunca belirtilen yerlerde izole olmaları sağlanmalıdır.

Bu sürenin sonunda işe başlayan kişinin maske ile dışarı çıkması ve çalışması sağlanmalıdır.

İzolasyon süresinin sonunda akut semptomları (ateş, kas ağrısı vd) devam eden kişilerin izolasyonun sonlandırılması kararı yataklı tedavi kurumundaki uzman hekim tarafından verilir.

Eve ziyaretçi kabul edilmemelidir.

Ev halkına bulaş riskini önlemek için evde takipli hasta(lar) mümkünse diğer kişilerden farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturmalı, diğer kişilerden en az 1 metre uzakta olmalı ve tıbbi maske takmalıdır. Maske nemlenmesi halinde yenisi ile değiştirmelidir.

Hastanın ev içindeki hareketi olabildiğince sınırlı olmalıdır.

Hasta, varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanmalıdır

Ortak tuvalet, banyo kullanılıyorsa bu alanlar iyi havalandırılmalıdır. Banyo ve tuvaletler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla (1:100 normal sulandırmada) (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) temizlenmelidir.

Hasta, kişisel eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanması gerekirse bu eşyalar su ve sabunla yıkanmalıdır. Vakanın kullandığı kıyafetler, havlu, çarşaf gibi tekstil ürünleri 60-90°C’de deterjan ile yıkanmalıdır.

Hasta odasının temizliği esnasında eldiven ve maske kullanılmalıdır.

Covid-19 semptomları açısından (ateş, öksürük, ishal, tat ve koku kaybı, ve/veya solunum yolu semptomları) kişi kendinin takip etmeli, belirtilerin ağırlaşması durumunda filyasyon ekiplerini aramalı ve maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.

(Visited 65 times, 1 visits today)