Bel Soğukluğu (Gonore) Nedir?
Gonore cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Kadın ve erkek her iki cinste de görülebilir. Üreme sistemi, rectum(kalın barsağın son kısmı) ve boğazda enfeksiyonlara neden olur. Gonore dünya çapında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın görülenidir. 2012 yılında CDC tarafından 334.826 vaka rapor edilmiştir. CDC Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık 820.000 yeni vaka tahmini yapmaktadır. Bu sayının yarısından azı teşhis edilip raporlanabilmektedir. Özellikle genç yetişkinlerde sık görülmektedir. CDC’ye göre 570.000 vaka 15-24 yaş arası genç insanlardır.
Bulaşma
Gonore, enfeksiyonlu kişiyle vajinal, anal, oral yolla cinsel temas sonucu bulaşır. Gonore ile enfekte hamile kadın doğum sırasında bebeğe hastalığı bulaştırabilir.
Belirtiler ve Bulgular
Gonoreli erkeklerin bir kısmında belirtilerin hepsi görülmeyebilir. Semptomatik erkek hastalarda olabilecek şikayetler:
- İdrar yaparken yanma hissi,
- Penisten beyaz, sarı veya yeşil renkte akıntı,
- Testislerde ağrı veya şişlik (daha az sıklıkta).
Kadınlarda ;
Gonoreli kadınların çoğunda herhangi bir belirti görülmez, görülse bile sıklıkla vajina veya mesane enfeksiyonlarıyla karıştırılabilir. Belirti olmasa da gonoreli kadınlar için enfeksiyona bağlı ciddi komplikasyonlar açısından risk vardır. Belirtiler :
- Artmış vajinal akıntı,
- İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi,
- Periyotlar arasında anormal vajinal kanama.
Rektal enfeksiyon bulgu vermeyebilir veya hem kadınlarda hemde erkeklerde aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
- Akıntı,
- Anal (makat) kaşıntı,
- Ağrı,
- Kanama,
- Ağrılı barsak hareketleri.
Gonore tedavi edilmediği takdirde kadın ve erkekte ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Kadında PID (pelvic inflammatory disease = pelvik inflamatuar hastalık) ile sonuçlanabilir yani; üst genital sistemin; rahim, tüpler, yumurtalıklar ve bunların etrafındaki karın zarının enfeksiyonuna neden olabilir. Bunun sonucunda;
- Tüplerde oluşan yapışıklıklar tüplerde tıkanıklığa yol açabilir,
- Kısırlık oluşturabilir,
- Uzun dönem kasık ve karın ağrılarına neden olabilir.
Erkeklerde testislerin bağlı olduğu tüplerde ağrı, nadiren kısırlık ile sonuçlanabilir. Tedavi edilmeyen gonore kan ve eklemlere yayılabilir. Bu hayati tehlike arz eden bir durumdur. Gonore geçiren kişi korunmasız ilişkiyle tekrar hastalığa yakalanabilir.
Tanı ve Tedavi
Çoğunlukla tanı koymak için yapılan testlerde idrar kullanılır. Bazı durumlarda erkekte idrar kanalından, kadında rahim ağzından (serviks), gerek görüldüğünde de rektum ve boğazdan örnek alınabilir.
Gonore doğru ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu nedenle doktor tarafından reçetelenmiş ilaçların kullanılması çok önemlidir.Tedavi enfeksiyonu sonlandırır, ancak hastalığın neden olabileceği kalıcı hasarları geri döndüremez.
Bazan Gonore ilaca direnç gösterebilir. Tedaviniz başladıktan bir kaç gün sonra şikayetleriniz hala devam ediyorsa tekrar doktorunuza başvurunuz.
Yolcular için Risk
Gonore gelişmekte olan ülkelerde daha fazla görülmekle birlikte bütün dünyada yaygındır. Korunmasız cinsel ilişki ve birden fazla cinsel eş hastalık riskini çok arttırır.
Korunma
Eğer cinsel olarak aktif bir kişiyseniz, gonore enfeksiyonuna yakalanma ihtimalinizi azaltmak için şunları yapmalısınız:
- Karşılıklı tek eşli olmak ve cinsel yolla bulaşan hastalık test sonuçlarınızın negatif olmasına dikkat etmek,
- Her ilişkiden önce mutlaka ve doğru şekilde kondom kullanmak.
Seyahat Dönüşü Öneriler
- Şikayetleriniz varsa hekiminize veya bir sağlık kuruluşuna başvurun
- Doktorunuzu seyahatiniz hakkında mutlaka bilgilendirin.
Son yorumlar