Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi DNA’dan Sağlıklı Bebek Ayıkladı
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Sağlıklı Bebek İçin DNA’dan Akraba Ayıklandı!
Akraba evliliği nedeniyle mikrosefali doğan 3 çocuğundan 2’sini kaybeden Çelikten çiftinin yüzü genetik müdahale ile güldü. Tüp bebek yönteminde genetik bozukluğun bulunmadığı embriyon tespit edildikten sonra anneye nakledildi. 45 günlük İbrahim bebeğin durumu iyi.
Ankara’da yaşayan, 19 yıl önce akraba evliliği yaparak evlenen Ayşe ve Halil Çelikten çifti, çocuklarının genetik hastalık riskini öğrenmek için doktora başvurdu. Doktorlar, yaptıkları test sonrasında, herhangi bir riskin olmadığını söyledi. Çiftin ilk iki çocuğu mikrosefali (baş ve baş çevresi boyutlarının standartlardan küçük olması) olarak doğdu 4-5 ay sonra öldü. Mikrosefali doğan üçüncü çocukları Enes ise doktorların 2 yıl ömür biçmesine rağmen 13 yaşına girdi.
1 YIL BOYUNCA TEST
Gazete Habertürk’ten Aykut Yılmaz’ın haberine göre iki bebeğini doğumdan kısa bir süre sonra kaybeden Çelikten ailesi, dördüncü çocuk için Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Ali Ergün, Prof. Dr. Ferda Perçin ve Uzm. Dr. Gülsüm Kayhan, yaklaşık 1 yıl süren testlerin ardından ailede mikrosefalinin yanı sıra milyonda bir görülen kromozomların ayrılmasıyla oluşan bir gen hastalığı (Mozaik çeşitli anöploidi sendromu Tip 1) tespit etti. Teşhisin ardından aile, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Sönmezer’e yönlendirildi.
Son yorumlar