Hacettepe Üniversitesi’nde Çift Kollu Robotik Cerrahi Sistemi İle Hataya Geçiş Yok!

Hacettepe Üniversitesi’nde Çift Kollu Robotik Cerrahi Sistemi İle Hataya Geçiş Yok!

İlk Çift Konsollu Robotik Cerrahi Sistemi, Hacettepe’de Kullanılmaya Başlandı

Kaynak : İHA

Cerrahinin geldiği en üst nokta olarak kabul edilen ’Robotik Cerrahi’de ameliyatı aynı anda çift cerrahın yürütmesini sağlayan “Çift Konsollu Sistem” devlet üniversiteleri arasında Hacettepe’de kullanılmaya başlandı.
Robotik cerrahide ameliyatı aynı anda çift cerrahın yürütmesini sağlayan “Çift Konsollu Sistem” Hacettepe Hastanesinde uygulanmaya başlandı. Hem hastalar hem de cerrahlar açısından avantajlı olan bu sistemle, cerrahi işlemlerdeki hata riski azalıyor, ameliyat esnasında oluşabilecek yaralanmalar aza indiriliyor.

“Robotik Cerrahi” nedir?
“Da Vinci” olarak bilinen robotik cerrahi sistemi, Türkiye’de ve dünyada birçok önemli sağlık merkezlerinde, neredeyse her cerrahi alanda kullanılıyor. Özellikle kapalı cerrahi yöntemlerinin yaygınlaşması ve cerrahların kapalı cerrahiyi daha rahat gerçekleştirmesine oldukça yardımcı olan bu sistem, üroloji başta olmak üzere kadın hastalıkları, kulak burun boğaz, genel cerrahi, kalp ve göğüs cerrahisi gibi önemli ameliyatlarda tercih ediliyor. Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi’nde, ameliyat tek cerrahın müdahalesiyle yürütülüyor. Dünyada yaklaşık 3 bin 500 cerrahi robotik sistemi bulunuyor. Türkiye’de de 5’i üniversite 10’u kamu hastanelerinde olmak üzere 35 robotik cerrahi sistemi hastaların hizmetine sunuluyor.

“Çift Konsollu Sistem” nedir?
Türkiye’de, Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde kullanılmaya başlanan çift konsollu robotik sistem ise ameliyatın iki cerrah tarafından yürütülmesine olanak sağlıyor. Çift konsollu sistemde, iki cerrah iki ayrı konsola oturuyor ama ikisi de müdahale edilen bölgede aynı görüntüyü üç boyutlu görüyor. Üç boyutlu görüntü imkanıyla yapılan robotik cerrahi müdahalesinde doktor, derinlik hissi ile çalışıyor. Kamera cerrahın kontrolünde olduğu için derin ve dar bölgelerdeki anatomik yapılara dair büyültülmüş, net görüntüler elde edilebiliyor. Bu sayede ameliyat esnasında oluşabilecek yaralanmalar aza indirilebiliyor. Böylece hem ameliyat alanındaki anatomi, iki farklı göz tarafından taranıyor, yardımlaşma ve paylaşım çok daha fazla oluyor hem de eğitim açısından robotik cerrahiye yeni başlayan cerrah için de ciddi avantajlar oluşturuyor.

(Visited 105 times, 1 visits today)