Menopozdaki Kadına Anne Olmayı Sağlayan Teknik İlk Kez Hacettepe’de Uygulandı
Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinin resmi internet adresinde yer alan habere göre;
Japonya, Çin, İspanya ve ABD’den sonra…
Türkiye’de ilk uygulamayı Hacettepe gerçekleştirdi
Toplumda her 100 kadından biri, yumurta kapasitesinin azalmasına bağlı olarak erken menopoz riski taşıyor ve bu kadınların kendi genetik çocuklarına sahip olma şansı bulunmuyor.
Ancak ABD Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kazuhiro Kawamura ve Japonya Narita Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aaron Hsueh’in, yeni tanımladıkları IVA (In-VitroAktivasyon) tekniği ile 6 yıldır menopozda olan bir kadın ilk kez 2013 yılında anne olmuştur. Japonya’da, erken yumurtalık yetmezliği teşhisi konulan ve gebelik isteyen kadınlarda 2014 yılından bu yana standart bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaya başlanan IVA tekniğinin, araştırma amaçlı onaylandığı diğer ülkeler; Çin, Japonya ve ABD’dir.
HACETTEPE PROJESİ
Kanser tedavisi, genetik hastalıklar ve bağışıklık sistemi hastalıkları yüzünden erken menopoza giren ya da geç yaşta evlenerek anne olma şansı azalan milyonlarca kadın için umut olan IVA tekniğinin, Çin, Japonya, İspanya ve ABD’den sonra Türkiye’de ilk kez Hacettepe Üniversitesi tarafından uygulanmasına, Sağlık Bakanlığı izin, Etik Kurul da onay vermiştir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hakan Yaralı, Yrd. Doç. Dr. Sezcan Mümüşoğlu, Prof. Dr. Lale Karakoç Sökmensüer, Prof. Dr. Gürkan Bozdağ ve Doç. Dr. İbrahim Esinler’den oluşan ekibin üzerinde 2016 yılından bu yana çalıştığı, tıbbi adı In Vitro Aktivasyon (IVA) olan tekniğin, uygulama aşamasına geçilmiştir.
18-36 YAŞ ARASI 10 KADIN
ABD Stanford Üniversitesi ve Japonya Narita Üniversitesi işbirliği ile 15-17 Ocak’ta gerçekleştirilen ilk uygulamaya, 18-36 yaş arası, evli, çocuk sahibi olma isteği olan ancak yumurtalık yetmezliği tanısı konulan ve bugüne kadar tanımlanmış herhangi bir tedavi yöntemi ile kendi genetik çocuklarına sahip olma şansı olmayan 10 hasta dâhil edilmiştir.
Birincil amacı Türkiye’de erken yumurtalık yetmezliği gelişen kadınlarda gebelik ve sonunda sağlıklı bebek elde edilmesi olarak açıklanan proje kapsamında, 15 Ocak’ta gerçekleştirilen kapalı ameliyatla alınan yumurtalıklardan biri laboratuvarda küçük parçalara bölündü ve bir kısmı 48 saat in-vitro aktivasyon ilaçlarına maruz bırakılmıştır. Kalan kısmı, ilerde istenebilecek başka bir uygulama için dondurularak saklamaya alınmıştır. Laboratuvarda aktivasyon ilacına maruz bırakılan parçacıklar, 17 Ocak’ta ikinci bir kapalı operasyon ve özel bir cihaz yardımıyla tüpün içine yerleştirilmiştir.
Yrd. Doç. Dr. Sezcan Mümüşoğlu, projenin bundan sonraki aşamasıyla ilgili “6-8 ay boyunca standart tüp bebek tedavisi ilaçları ile yumurtalık uyarımı yapılacaktır” dedi.
Son yorumlar