Adnan Menderes Üniversite Hastanesi’nde Çocuk Sahibi Olmak İsteyenlere Aşılama Tekniği Uygulanmakta
Aydın Adnan Menderes Üniversite Uygulama ve Araştırma Hastanesi resmi internet sitesinde;
Hastanemiz Androloji Laboratuvarı 18 Eylül 2017 tarihinde faaliyete başladı.
Üroloji Anabilim Dalı Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Erol yardımcı üreme teknikleri ile hizmet vermeye başlayan Androloji Laboratuvarının hizmete başlamasının, hastalarımız için müjdeli bir haber niteliğinde olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Haluk Erol, infertilitenin her 6-7 çiftten birini ilgilendiren sıklıkta görülen bir sorun olduğunu belirtti ve “Halk arasında daha çok “kısırlık” terimi kullanılsa da günümüz terminolojisinde “infertilite” daha uygun bulunmaktadır. Genç insanlarımızı hem fiziki hem de duygusal anlamda yıpratan bu sorunun bir diğer özelliği de büyük ölçüde “tedavi edilebilir” ya da en azından “çözülebilir” olmasıdır. Günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde çocuk sahibi olmanın önündeki engellerin bir çoğu artık aşılabilmektedir. Bu tekniklerden bir tanesi olan ve halk dilinde “aşılama” olarak bilinen teknik, artık Üniversitemiz hastanesinde de yapılmaya başlanmıştır.” dedi.
Prof. Erol, “Aşılama yöntemi ile erkeğin verdiği semen, laboratuvar ortamında hazırlanarak eşinin rahmine verilebilecek hale getirilmekte ve verilmektedir. Bu hazırlama sonrasında bir taraftan meninin kalitesi arttırılmakta, diğer taraftan da meninin rahime ulaşmasına engel olan faktörler ortadan kaldırılmaktadır. Ancak bu tekniğin uygulanması için meni kalitesinin belli bir seviyenin üzerinde olması beklenmektedir. Bu yöntemin başarılı olmaması veya daha düşük semen kalitesi durumunda ise daha ileri tekniklerin devreye girmesi beklenmektedir. Başlatmış olduğumuz bu hizmet, daha ileri bir teknik olan tüp bebek merkezinin de kurulmasıyla üniversitemize yakışan aşamaya varma yolunda önemli bir adımdır.” sözleriyle aşılma yöntemi hakkında bilgi verdi.
Bir çift problemi olan infertiliteye karşı Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ile Üroloji Anabilim Dalı birlikte çalışmaktadır. Androloji laboratuvarı ile bu iş birliğinin daha da arttığını vurgulayan Erol, “Bu konuda bilgi ve ilgi sahibi öğretim üyelerimizin yanı sıra eğitim almış teknik personelimizin de olması önemli bir stratejidir. Bu stratejiye gerçekleşme imkânı veren Başhekimliğimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.” sözleriyle açıklamalarına son verdi.
Üroloji Anabilim Dalı Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr Haluk Erol ve Yrd. Doç. Dr. Erhan Ateş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr.Meryem Eken ve Yrd.Doç. Dr.Özgür Deniz Turan faaliyete başlayan laboratuarı inceleyerek, Teknisyen Fırat Ayça ile yapılacak hizmet hakkında görüştüler.
Son yorumlar