Türkiye’nin ilk ‘0-3 yaş Uyku Polikliniği’ Marmara Üniversitesi Hastanesinde Hizmet Vermekte
İSTANBUL (AA) – HATİCE ŞENSES – Hayatın ilk 3 yılına kadar görülen davranışsal uyku sorunlarını çözmeye yönelik Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk “0-3 yaş Uyku Polikliniği” uzman kadrosuyla hizmet vermeye başladı.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 0-3 yaş Uyku Polikliniği Sorumlusu Prof. Dr. Perran Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların sağlıklı gelişimleri için uykunun, beslenme ve fiziksel aktivite kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
Yeterli uyku alan çocuklarda bağışıklık sisteminin, okul başarısının, hafızanın, ruhsal durumun olumlu yönde etkilendiğini aktaran Boran, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte ilk bir yılda uyku ihtiyacının gündüz dahil 12-16, 1-3 yaş arasında ise 11-14 saat aralığında değiştiğini ifade etti.
Prof. Dr. Boran, erken çocukluk döneminde davranışsal uyku sorunlarının çocuk doktorlarının en sık karşılaştığı sorunlar arasında yer aldığını dile getirerek, “Tüm dünyada yüzde 20-40 arasında değişmekte olan uyku sorunları sıklığı kliniğimizde yaptığımız çalışmada yüzde 34 olarak belirlenmiştir ki bu sıklık her 3 çocuktan birinin uykusunun ailesi tarafından sorun olarak görüldüğünü ifade eder.” dedi.
Çocuklarda uykunun olgunlaşmasının ilk 6 ayda gerçekleştiğini, bu nedenle ilk 6 ayda uyku sağlığı açısından öneriler dışında bir müdahale önerilmediğini belirten Boran, şöyle devam etti:
“Aileye ilk 6 ay içerisinde uyku güvenliğinin sağlanması, bebeğin yeterli ışık, ses, hava gibi çevresel uyaranlarla karşılaşması sağlanarak gündüz-gece döngüsünün oluşmasına yardımcı olunması, annenin, bebeğin ipuçlarına duyarlı olması ve bu sürenin annenin bebeğini iyi tanıması için bir fırsat olarak görülmesi önerilir. Altıncı aydan sonra ise emziren anne, bebek ikilisi farklı değerlendirilmelidir.Bebeğin ağlatılması, ağlamasına yanıt verilmemesi gibi yaygın olarak kullanılan uyku eğitimlerinde, bebeğin emzirilme süreci, anne-bebek bağlanması ve emzirmeye bağlı fizyolojik olaylar göz ardı edilmektedir. Anne memesinde uyuya kalan ya da gece meme emmek için uyanıp kısa süre içerisinde çoğunlukla uyanmadan uykuya geçen bebekler, sanki uyku sorunları varmış gibi algılanmaktadır. Bu dönemde bebeği emzirmek, bebeğin ipuçlarına duyarlı bir şekilde yanıt vermek, bu bağın kurulmasına katkıda bulunur. Bu kapsamda ilk 3 yaştaki davranışsal uyku sorunlarına yönelik olarak açılan polikliniğimizde emzirmenin sürdürülerek, anne ve bebekte sağlıklı uyku alışkanlıklarının geliştirilmesi ve anne-ruh sağlığının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.”
– “Yaşamın ilk yılında, çocuk sevgiyle hiçbir zaman şımarmaz”
İlk 3 yaşta gece sık uyanma, uykuya gitmeyi reddetme gibi şikayetleri olanların poliklinikte uzman psikolog ve çocuk hekimi tarafından değerlendirildiğini aktaran Boran, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocukların uykuları, uyku günlükleri aracılığıyla değerlendirilerek soruna yönelik tedavi planı oluşturulmakta, anne ruh sağlığı ve anne-bebek ilişkisi üzerine ise ayrı bir plan dahilinde seanslar halinde çalışılmaktadır. Davranışsal sorunlara baktığınız zaman burada iki şey önemli; birincisi bebeğin gelişimsel süreci, ikincisi de annenin bu duruma yönelik yaklaşımıdır. Ayrıca emzirmeye de sadece beslenme olarak da bakılmamalı. Bu da anne-bebek bağlanması için çok önemli bir faktördür. İlk bir yılda özellikle bir çocuk sevgiyle hiçbir zaman şımarmaz. Dolayısıyla bu süreçte bebeğin ihtiyaçlarına hızlı ve çabuk yanıt vermek bizim için çok çok kıymetli.”
Boran, aynı zamanda bebeğin gece-gündüz döngüsünü algılamasının da önemine değinerek, “Açık havada geçirilen süre hem anne hem bebek için çok önemli. Minik bebeklerde açık havaya çıkmak bebeğin tüm duyusal uyaranları almasını sağlıyor. Neden bebeklerimizi pusetle dışarıya çıkardığımızda hemen uykuya dalarlar? Cevabı çok basit, temiz hava, ses, ışık o kadar önemli ki kar da yağsa yağmur da yağsa tercihen günde en az iki kez ve 20’şer dakika dışarıya çıkılmalı. Yürüyüşle birlikte annenin mutluluk hormonları açığa çıkıyor. Bebek uyuyor, her şey düzene giriyor. Biz hep şunu diyoruz; çok mu çaresiz hissediyorsunuz, koyun bebeği pusete dışarı çıkın.” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Boran, erken dönemde polikliniğe başvurulmasının sonuç için daha anlamlı ve bu konuda annenin gözleminin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Son yorumlar