Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde Rahim Ağzı Kanserine DySISmap İle Erken Teşhis
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi resmi internet adresinde yer alan haberde;
Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi ve yönetiminde dünyadaki en son teknolojileri kullanarak hastalarımıza en iyi şekilde hizmet vermeyi görev edinen hastanemiz, Tokat’ta ilk kez Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi/Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği‘nde “Eş zamanlı Dijital Servikal Haritalama Sistemi‘ni (DySISmap)“ hizmetinize sunmuştur.
Rahim ağzında bir anomallik tespit edildiğinde kolposkopik inceleme ve kolposkopinin yönlendirdiği biyopsi ile kesin tanı konulması gereklidir. Bununla beraber, kolposkopik incelemenin doğruluk derecesi kullanılan cihaza ve uygulamayı yapan kişiye göre değişir ve deneyimli ellerde bile hata payı mevcuttur. Bu nedenle klasik kolposkopik muayenelerde düşük dereceli lezyonlarının görülmesi ve biyopsi alanlarının doğru seçilmesi her zaman mümkün olmayabilir.
Bu yüzden geliştirilen DySISmap sistemi, ilk aşama tarama testleri ile sorun tespit edilen rahim ağzında anormalliğin nerede olduğunu gösteren bir yöntemdir. Böylece hızlı ve doğru bir şekilde biyopsi alınacak kısım tespit edilebilir. DySIS sistemi, sahip olduğu “Dinamik Spektroskopik Görüntüleme” teknolojisi ile rahim ağzında oluşan şüpheli alanların yerlerini ve ciddiyet derecelerini (aseto-beyazlaşma etkisi) renk kodlu olarak gösteren servikal haritayı oluşturur ve dijital ekrandaki canlı görüntü üzerine yerleştirir. Rahim ağzında, 1 milimetre kare içinde 120.000 piksel keskin görüntü sağlanarak, klasik kolposkopik muayeneyi mükemmel hale getirir. Bu haritalama teknolojisi ile şüpheli lokalizasyonlar %90 doğruluk oranı ile belirlenip biyopsi alınacak bölge en isabetli şekilde seçilebilir, yüksek çözünürlüklü dijital ekran üzerinden eşzamanlı biyopsi işlemi yapılabilir. Biyopsi dahil tüm muayene işlemlerinin detaylı elektronik kaydını tutabilir. Böylece hastanın uzun dönem verilerini saklama ve gerektiğinde inceleme imkanı sağlanır. Servikal Haritalı hasta raporu muayenenin hemen ardından renkli olarak basılarak hastaya verilir. Dolayısıyla, rahim ağzı kanseri taramasında anormal bir sonuç alındığında anında DySIS yöntemi ile belirlenen bölgelerden isabetli bir şekilde biyopsi işlemi yapılabilir. Bu sayede çok kısa sürede ve oldukça ağrısız bir şekilde tarama ve tanısal süreçler tamamlanır.
Son yorumlar