Tamamlayıcı Tıp Nedir? Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Nelerdir?
Tamamlayıcı Tıp Nedir? Tamamlayıcı tıp
Bu kavram doğmadan önce uzun süre bu alana sokulan bütün tıp alanlarına alternatif tıp dendi.
- Homeopati,
- Osteopati,
- Refleksoloji,
- Akupunktur,
- Geleneksel Hint tıbbı,
- Geleneksel Tibet ve Çin tıp okulları ve daha niceleri modern tıbbın yetersiz ya da başarısız olduğu durumlarda çare oldu. Böylece bu yaklaşımlar modern tıbbın yerini alacak alternatifler olarak görüldü ve ortaya alternatif tıp kavramı çıktı.
Ancak hiçbir tıp alanı bir diğerinin alternatifi değildir, çünkü, her tıp alanının başarılı olduğu alanlar vardır. Her biri bir diğerinin açığını kapadığı için aralarındaki işbirliği, verilen sağlık hizmetini üstün düzeyli kılar. Modern tıp mekanik ve bölgesel yaklaşımlarda ustalaşmıştır, ancak işlevsel bütünlüğü göz ardı eder. Buna karşın Hint ve Çin tıp yaklaşımları bu alanda başarılıdır. Modern tıp hastalığın görünür nedenlerini giderirken, Uzak Doğulu tıpçılar insanın bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalanmaya karşı direnç geliştirirler. Modern tıbbın teşvik ettiği ilâçlar hastalarda yan etkilere neden olurken yaşam enerjisiyle çalışan tıp okulları bu etkileri hafifletmede ya da gidermede başarılı olurlar. Böylece farklı yaklaşımları birbirleriyle yarıştırma yerine işbirliğine giderek ortak kullanma düşüncesi doğdu ve yaşam enerjisi ve titreşimlerle çalışan, işlevlere yönelen bütün organik ya da vitalist (canlıcı) tıp okulları tamamlayıcı tıp adı altında toplandı.
Tamamlayıcı tıbbın alanları neler?
Aktif koruyucu hekimliğin yanı sıra, kişinin kendini daha iyi hissetmesi, stres savaşı, sağlıklı ve dengeli beslenme, ağrı tedavisini sayabiliriz.
Ağrı tedavisi, baş ağrısı, migren, boyun ve bel ağrıları, bel ve boyun fıtığı, kabızlık, ağır gaz hali, sigara bırakma, uyku bozukluğu, baş dönmesi, kulak çınlaması, cilt rahatsızlıkları, alerji, tiroid sorunlarıdır.
ALTERNATİF TIPLA FARKLARI
Tamamlayıcı tıp genelde alternatif tıp ile karıştırılıyor. Aralarındaki fark nedir?
Alternatif tıp hekimler tarafından yapılmayan geleneksel halk metotlarına veya hekim olup da tanı ve tedaviyi alternatif metotlarla koyan ve tedavi etmeye çalışan hekimlerin uyguladığı yönteme denir.
Dünya Sağlık Örgütü tamamlayıcı tıp metotları içinde bilimsel kabul edilen uygulamalarını yapan hekimi alternatif tıp yapan hekim olarak tanımlıyor.
Tamamlayıcı tıp ise `Tıp doktorunun bilimsel kabul edilen tamamlayıcı tıp metotları eğitimi almış, hastayı modern tıp açısından değerlendiren ancak tedaviye başlarken öncelikle yan etkisi olmayan veya en az olan tedavi metotlarına öncelik veren hekim` olarak tanımlanıyor.
Türkiye’de tamamlayıcı tıbbın doğru algılanmayışının nedenleri neler?
Türkiye’de eğitim almadan sadece kitap okunarak veya bir yerde isim duyurularak uygulama var. Bilimsel bir metot gelişigüzel uygulanmaz, standartlara uygun bir eğitim sonrası `uygulama sertifikası` almaya hak kazanan hekimler tarafından yapılmalıdır.
TAMAMLAYICI TERAPİLER
Nöral terapi, Akupunktur, Kinezioloji, Nizam tedavisi (tamamlayıcı tıp disiplini yaklaşımı), Manuel terapi (Chiropterapi, Osteopati), Psikoterapi, Sağlıklı ve dengeli beslenme, Ozon-Oksijen tedavisi, Fizyoterapi ve Egzersiz, Refleksoloji, Masaj, Fitoterapi, Hipnoz, Biofeedback, Homeopati, Ayurveda, Voll`e göre Elektro-akupunktur, Solunum tedavisi ve egzersizleri, Kendi kanı ile tedavi, Enzim terapisi, Balneoterapi, PCdestekli tedaviler (ProQunat, Mora, Vega, Thermoterapi), Biofoton, Manyetik alan tedavisi.
Son yorumlar