Şarbon Nedir? Şarbon Belirtileri nelerdir? Şarbon hastalığının Tedavisi Nelerdir? Şarbonun bulaşma şekli nasıldır? Şarbon insandan insana bulaşır mı? Şarbondan korunmak için nelere dikkat edilmelidir? Şarbonlu et anlaşılır mı?
Türkiye’nin bazı bölgelerinde şarbon hastalığının görülmesi üzerine herkes Şarbon hastalığını merak eder oldu.
Bacillus anthracis adlı bakteriyle ortaya çıkan şarbon, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır.
Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucu oluşan şarbon hastalığı, meradan elde edilen otla da bulaşabiliyor.
Hasta hayvanlara ve ürünlerine temas eden insanlara da bulaşır, kısa süre içinde teşhis edilip tedavi edilmez ise ölümcül olabilir.
Hastalığın insanlardaki seyri şarbon mikrobunun vücuda nasıl girdiğine bağlı olarak değişir. Şarbon bakterisi deri, akciğerler veya sindirim sistemi yoluyla vücuda girebilir.
Belirtileri hastalığın bulaşma şekline göre değişir; cilt yaraları ve kara çıban, kusma veya şoka görülebilir. Tüm şarbon türleri sonunda vücuda yayılabilir ve zamanında tedavi edilmez ise ölüme neden olabilir.
Şarbonu önleyen aşı vardır ancak yüksek risk grubunda olan kişilere yapılır. Şarbon bakterisi biyolojik silah olarak kullanılabilmektedir.
Son yorumlar