Sağlık Bakanlığı Aşı Takip Sistemi Giriş. Sağlık Bakanlığı Covid 19 Aşı Takip Platformu https://covid19asi.saglik.gov.tr/ adresinden hizmet vermektedir. Sağlık Bakanlığı Aşı Takip Sistemi Platformunda Covid 19 Aşısı hakkında genel bilgiler, Covid 19 Aşısı hakkındaki yayınlar, Covid 19 Aşı Sözlüğü, Covid 19 Aşı Sözlüğü, COVID-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi, Covid 19 Aşı Uygulanacak Grup Sıralaması, COVID-19 Aşısı Çeşitleri,
COVID-19 Aşısı Üretim Teknolojileri, COVID-19 Aşısı Sonrası Yan Etkiler, Yan Etkilerle Karşılaşıldığında Yapılacaklar, COVID-19 Aşısı Kayıt ve Bildirim, COVID-19 Aşısı Temin ve Dağıtım Süreci
Sağlık Bakanlığı Aşı Takip Sistemi Sık Sorulan Sorular
1. Aşılar ile ilgili son bilgileri nereden takip edebilirim?
Aşılama önerileri, T.C. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmaların, gözlemlerin ve değerlendirmelerin titiz bir şekilde incelenmesi sonucunda yapılmaktadır. Pandemi dinamik bir süreçtir, yeni bilgiler edinildiğinde bu önerilerde değişiklikler olabilir. Güncel bilgiler için T.C. Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesaplarını ve covid19asi.saglik.gov.tr, covid19.saglik.gov.tr web sitelerini takip edebilirsiniz.
2. Ülkemizde hangi COVID-19 aşıları uygulanmaktadır?
Ülkemizde süreç içerisinde birden fazla COVID-19 aşısı türü uygulanabilecek olmakla birlikte şu anda inaktif COVID-19 aşısı (Sinovac) ve mRNA COVID-19 aşısı (Biontech) uygulanmaktadır.
3. COVID-19 aşısı olmak istiyorum, ne yapmalıyım?
e-Nabız uygulamasına girerek COVID-19 aşısı yapılacak grupta olup olmadığınızı kontrol ediniz.
Aşı yapılacak grupta olup olmadığınızı kısa mesaj (SMS) ile öğrenmek için AŞI yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla T.C. Kimlik Numarası ve T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesini yazıp 2023’e kısa mesaj (SMS) gönderebilirsiniz. (Örnek: AŞI 12345678910 1234)
Aşı yapılacak grupta iseniz Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS web, MHRS mobil) veya e-Nabız üzerinden aşı için randevu alınız. Temas riskini en aza indirmek için lütfen, randevu almadan sağlık kuruluşuna başvurmayınız.
4. COVID-19 aşıları nerede uygulanıyor, ücretli mi?
COVID-19 aşıları, öncelikli olarak Aile Sağlığı Merkezleri olmak üzere İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen aşılama hizmeti sunulan kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde yapılmaktadır. Toplum Sağlığı Merkezleri/İlçe Sağlık Müdürlükleri ekiplerince sağlık kuruluşu dışında oluşturulan aşı istasyonlarında ve mobil ekiplerce yerinde aşılama hizmeti verilmektedir. Evde sağlık hizmeti sistemine kayıtlı olan kişilerin aşılamaları, bu hizmeti veren ve aşı uygulamaya yetkili olan sağlık personeli tarafından yapılmaktadır.
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen aşılar, aşılama hizmeti sunulan sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
5. COVID-19 aşısı yaptırmak için sağlık kuruluşuna gitmek güvenli mi?
Aşılama hizmeti, sağlık kuruluşlarında COVID-19 pandemisi sağlık önlemlerine uygun şekilde sürdürülmektedir. Aşılama hizmetlerinden yararlanacak kişi hem kendi güvenliği hem de toplum sağlığı için sağlık kuruluşuna gitmeden önce randevu almalıdır. Böylece kalabalık oluşumu önlenir ve temas riski azalır. Ayrıca sağlık kuruluşlarına giderken ve orada bulunulan süre içerisinde maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmalıdır.
6. COVID-19 aşılarının kontrolleri ülkemizde yapılmakta mı?
Bakanlığımız tarafından Ulusal Aşı Takvimimizde yer alan tüm aşılarda olduğu gibi COVID-19 aşıları da kullanımı öncesinde T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından değerlendirmeye tabi tutulmakta, gerekli uygunluk kriterlerini karşıladığı takdirde aşıların uygulanmasına onay verilmektedir.
7. Türkiye’de COVID-19’a karşı aşı geliştirme çalışmaları yapılıyor mu?
Ülkemizde de COVID-19’a karşı aşı geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu aşılara ilişkin faz aşamalarının başarıyla tamamlanmasının ardından aşı üretimine geçilmesi planlanmaktadır.
8. COVID-19 aşıları güvenli mi?
Hiçbir aşı, faz çalışmaları yapılmadan, bu çalışmaların sonuçları ilgili mercilerle şeffaf bir şekilde paylaşılmadan onay alamaz, piyasaya sürülemez. Aşı çalışması yapan kuruluş, geliştirme ve üretim sürecinde uluslararası kalite standartlarına uymak zorundadır. Bu standartlar İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP-Good Laboratory Practices), İyi Klinik Uygulamaları (GCP-Good Clinical Practices) ve İyi Üretim Uygulamaları’dır (GMP-Good Manufacturing Practices).
Ayrıca faz çalışmaları sırasında aşıyla ilişkili olduğu düşünülen ve insan sağlığını belirgin ölçüde olumsuz etkileyen bir durum saptandığında çalışmalar durdurulmaktadır. Yalnızca sorunun aşı ile ilişkili olmadığından emin olunması durumunda çalışmalar sürdürülmekte, aşılama yapılıyor ise kaldığı yerden devam ettirilmektedir. Bu çerçevede ülkemizde uygulanmaya başlanan COVID-19 aşılarının faz çalışmalarında çalışmanın durmasına sebebiyet verecek bir yan etki ile karşılaşılmamıştır. Uygulama aşamasında da aşıların güvenliliği konusunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.
Son yorumlar