Hemoroid İçin Hangi Bölümden Mhrs Randevu Alınır?

Hemoroid için Hangi bölümden Mhrs Randevu Alınır? Sağlık Bakanlığı aile Hekimleri ile  birinci ve ikinci basamak sağlık tesislerinden MHRS üzerinden randevu alarak hemoroid basur muayenesi olabilirsiniz.

Hemoroid için Hangi bölümden Mhrs Randevu Almalıyım? Hemoroidi hangi bölüm bakar? Basur için hangi doktordan randevu alınır? Hemoroid için mahrs’den hangi doktora randevu almalıyım.

Basur:
Birincil Basur Makat bölgesinde bulunan toplardamar ağının gerçek hastalığıdır. Anüs bölgesinde bulunmaktadır. Genellikle 25 ile 30 yaş arasında görülmektedir.

İkincil basurlar: Kapıtoplardamarı düzeyindeki kan akışının engellenmesi sonucu gelişmektedir. Bazı hastalıklar basura neden olabilmektedir. Örnekğin siroz hastalığı ikincil basura neden olabilir.

Hemoroid için hangi doktordan MHRS Randevusu alabilirim.

-Öncelikle aile hekiminizden mhrs randevu alıp muayene olunuz onun yönlendirmesiyle uzman hekime muayene olabilirsiniz.
-Doğrudan uzmana gidecekseniz Genel Cerrahi Uzmanından MHRS Randevu alabilirsiniz.

Hemoroid (Basur) Nedir?

Makat bölgesinde bulunan toplardamarlarda farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen basınç artışını genişleyerek dengelemeye çalışır. Bu genişleme sonucu anüsten dışarı sarkarlar. Sarkan bu yapılar morumsu renktedir. Travmaya ve tahrişe bağlı olarak bu damarlarda delinme sonucu kanama oluşur.

Hemoroid (Basur)

Hemoroide Neler Neden Olur?

  • Kronik kabızlık
  • Sık tekrarlayan ishal atakları
  • Hamilelik
  • Uzun süre oturarak yapılan işler (şoförlük vb.)
  • Vücut geliştirmek için yapılan spor etkinlikleri
  • Yeme alışkanlıkları (acı ve baharatlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi)
  • Bağırsak içinde gelişen tümörler
  • Uzun süren öksürük gibi karın içi basıncın arttığı durumla

 

Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?

  • Dışkılama sırasında kanama
  • Makat bölgesinde ağrı
  • Anüste elle hissedilen memeler
  • Makat bölgesinde kaşıntı

Bayanlarda Hemoroid (Basur)

Kadınlarda hemoroid özellikle gebelik ve doğum sonrası dönemde sık görülür. Gebelikte annede meydana gelen hormonal değişiklik hemoroid oluşumunu tetikler

Bayanlarda hemoroid şikayeti neden artar?

Gebelikte annenin metabolizmasında meydana gelen değişime bağlı olarak daha sık kabızlık görülür. Gün geçtikçe bebeğin kilo alımına bağlı olarak kalın bağırsak hareketleri görülür. Annenin beslenme düzeni değiştiği için de kabızlık daha sık görülmektedir. Kilo alımıyla beraber karın içi basıncı artar ve bu da basur oluşumuna neden olur.

Hemoroid Basur Evreleri

1.Evre Hemoroid (Basur)

Bariz bir semptomu yoktur. Ancak rektoskopi ile görülebilir. Makat bölgesinden 3-4 cm yukarıda kabarıklık vardır. Tahriş olursa kanama görülebilir. Bazen hafif kaşıntı yapabilir.

2.Evre Hemoroid (Basur)

Ikınma sonucu dışarıya çıkan anüsten 1-2cm’lik kabarıklıklar olarak hissedilir. Ikınma bitince tekrar içeriye girer. Kanama, kaşıntı ve ara ara ağrı yapar.

3.Evre Hemoroid (Basur)

Ikınma sonucu dışarıya çıkan hemoroidler kendiliğinden içeriye girmezler. Kanama, kaşıntı ve ağrı dışında dolgunluk hissi ve ıslaklık tarif ederler. Elle itilince içeriye girebilir.

4Erken evrelerde tedavi edilmeyen hemoroidler son aşama olan 4. Evreye geçerler.

Artık içeriye girmeyen ve hep makat bölgesinde kalan memeler vardır. Kanama, kaşıntı, ağrı, ıslaklık hissi ve dolgunluk hissi vardır..Evre Hemoroid (Basur)

 

Hemoroid Basur Tanısı

Fizik muayene ve anoskopik inceleme en sık kullanılan yöntemlerdir. Fizik muayene sırasında hemoroid ileri evrelerde ise hassas bir şekilde palpe edilebilir. Anoskopik muayene özellikle erken evrelerde ve internal hemoroidlerde tanı konulmasını sağlar.

Hemoroid Basur Tedavisi

Öncelikle hemoroide neden olan durumun tedavi edilmesi gerekir. Bağırsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar verilebilir. Hastanın diyeti düzenlenir. Hemoroid hastalığında lokal olarak kullanılan krem ve pomatlar da mevcuttur.

Cerrahi olarak uygulanan ve genel anestezi altında yapılan klasik hemoroidektomi operasyonları vardır. Bu ameliyatlarda ortalama 1-2 gün hastanede yatılması gerekir.

Günümüzde daha çok ameliyatsız yöntemler kullanılmaktadır. Hasta hem anestezi olmaktan hem de hastanede yatmaktan kurtulmuş olur.

(Visited 904 times, 1 visits today)